Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Woznica: "Můj dům = můj hrad"

28. 3. 2017

woznica_j.jpgPo prvním jarním a velmi důležitém domácím zápase se Slovanem Ostrava, jsme si pozvali k rozhovoru střelce našeho druhého gólu Honzu Woznicu. 

Je za Vámi vydařený vstup do jarní části sezony, ale vraťme se ještě k zimní přípravě. Jak tuto fotbalisty neoblíbenou část roku hodnotíš ze svého pohledu?
Z mého pohledu byla strašně dlouhá, osobně už jsem se těšil na ostré zápasy o body, tak jsem moc rád, že už je to konečně tady. Jinak příprava proběhla tak nějak standardně. Byla vesměs o nabírání fyzické kondice formou běhů, spinningu, posilovny a párkrát jsme byli i na hřišti.

V přípravě jste odehráli celkem 6 utkání, kde se výsledky, hlavně v posledních dvou, střídaly jako den a noc. Co bylo důvodem a co pro vás znamenala výhra nad Libhoštěm (1.A)?
Myslím, že první zápasy na nás bylo vidět, že vůbec nevidíme balón. Měli jsme špatný pohyb po hřišti, špatnou práci s míčem, nešly nám přihrávky. Co se předposledního utkání týče, na něm jsem nebyl, takže nevím, co bylo příčinou tak vysoké prohry. Naopak zápas s Libhoštěm nám vyšel výborně a myslím, že jsme se jim nakopli do sezóny. Hráli jsme stylem a systémem, jakým se chceme prezentovat i v soutěži. Bačík za celý zápas neměl prakticky těžký zákrok a naopak nějaké branky navíc jsme ještě mohli přidat. Bylo vidět, že když každý dodržuje přesně to co má, tak to může fungovat.

Hned první jarní kolo na vás čekal jeden z nejtěžších soupeřů v soutěži, Slovan Ostrava. Jak jste se na toto utkání připravovali a těšili?
Osobně jsem se těšil, protože Slovan je jeden ze soupeřů, který chce hrát fotbal. Jeho výsledky v přípravě jsem po očku sledoval, navíc znám dobře trenéra Pavla Cirkla, takže jsem věděl, že budou dobře připraveni. Na soupeře jsme se ale nijak nechystali, spíš jsme se po zimě snažili zase navyknout na přírodní trávu. Maximálně si vypíchneme hráče, kteří by mohli být nebezpeční a v čem je jejich přednost, jinak nic zvláštního.

Úvod utkání naznačoval, že jste na soupeře připraveni dobře. Úvodních 15 minut bylo z vaší strany hra jen na jednu branku a nikdo by se nemohl divit, kdyby byl stav 2 nebo 3:0. Byl to taktický záměr na soupeře hned z úvodu vletět nebo to vyplynulo ze hry?
Je to tak a je to škoda, že jsme neskórovali. Po třech šancích jsem se podíval na tabuli a byla 6. minuta, mohl to být super start. Co se úvodu týče, spíš jde od dlouhodobý záměr, který vyplyne ze hry. Myslím to tak, že každému, kdo tady přijede, chceme ukázat, že odsud se body nevozí a dneska tomu nebude jinak, prostě můj dům = můj hrad. Ale, že bychom si v kabině říkali, že na soupeře vletíme, to ne. Prostě jsme první a chceme zase vyhrát, pak je to o tom, jak k tomu přistoupí soupeř a co nám dovolí.

Vedoucí gól Karla Konečného padl po nádherné kombinaci, do které jsi se zapojil i ty. Popiš nám tuto situaci ze svého pohledu.
Byl tam vybojovaný míč na polovině, který jsem dostal do lajny. Zatáhl jsem jej asi deset metrů před šestnáctku a viděl jsem jak Švába zabíhá za obránce, tak jsem mu to poslal do šestnáctky. Upřímně jsem si myslel, že bude střílet, ale on to ještě nádherně vyšperkoval přihrávkou na Karla, který dával do prázdné.

Jsou to akce, které nějak speciálně trénujete?
To ani ne. Na tréninku se sice věnujeme kombinaci s centrem ze strany, ale tohle bylo spíš o momentálním rozhodnutí.

Hra byla v průběhu zápasu dobrá, vypadalo to, že máte utkání pevně ve svých rukou, ale pořád chyběl alespoň ještě ten jeden pojišťující gól. Byl jsi nervózní, že by soupeř mohl vyrovnat nebo dokonce otočit zápas?
Jak jsem říkal, dát dvě branky ze startu, tak se nám možná dýchá lépe, ale to nemá cenu řešit. Po tom našem úvodním tlaku začal hrát i Slovan a měl šance, jednou trefil i tyč, takže pořád to bylo otevřené. Nervózní jsem ale nebyl. Jednak máme v bráně Bačíka, který nás celou sezónu v rozhodující chvíli, kdy se soupeř dostane třeba do ojedinělé šance, podrží. A potom, věřím, že jsme silní natolik, že i kdyby se třeba Slovanu povedlo vyrovnat, tak jsme schopni utkání stejně rozhodnout v náš prospěch.

Nakonec jsi ten pojišťují gól vstřelil ty nádherným přelobováním brankáře. Jak jsi tuto akci viděl?
U toho gólu hrálo velkou roli i štěstí. Nemyslím samotné zakončení, protože jsem věděl přesně co dělám (smích), ale Slovanu celou dobu dobře fungoval ofsajd systém a zrovna v tenhle okamžik jim to nevyšlo. Tuším, že Karel centroval z pravé strany na hranici šestnáctky a všichni obránci vystoupili, jeden se tam ale zapomněl, proto jsem nebyl v ofsajdu. Míč jsem si nezpracoval úplně ideálně, ale dobře se mi odrazil od země a když jsem viděl, že brankář vybíhá, mohl jsem ho už jen přehodit a vyšlo to.

Utkání jste zvládli a v tabulce nyní máte 12 bodový náskok na druhé Třebovice. 12 bodů to jsou 4 zápasy z 11 zbývajících co by jste museli prohrát aby Vám uniklo první místo. Myslíš, že už je rozhodnuto nebo očekáváš ještě nějaké komplikace?
To je těžká otázka. Když se podíváme na dosavadní průběh sezony, tak nás zatím, podotýkám zatím, nikdo nepřehrál a když už jsme ztratili body, bylo to naší blbostí, takže si myslím, že zkazit už si to můžeme jen sami, navíc nepředpokládám, že soupeři pod námi budou jen vyhrávat. Řeknu to takhle: Pokud vyhrajeme v Třebovicích, troufám si tvrdit, že postup nám už nikdo nevezme. Ale víme jak to je, poslední kroky jsou nejtěžší.

V dalším utkání Vás čeká v sobotu souboj na půdě momentálně druhých Třebovic. Co od tohoto utkání očekáváš a jak se na toto utkání připravujete?
Myslím, že se budeme připravovat na tento zápas jako na každý jiný. Nicméně čekám opravdu těžký zápas. V zimě Třebovice posílil útočník Martinka, který se mnou vyrůstal ve Vítkovicích a má toho hodně odkopáno v divizi i krajském přeboru a ten si myslím nám může hodně zavařit, navíc Třebovice mají v týmu další solidní hráče....no určitě to bude zajímavý zápas.

V sobotu byl Klimkovický fotbalový stadion docela slušně zaplněn. Návštěva byla více než 200 diváků. Jak se Vám před takovouto diváckou kulisou hraje a co by jsi vzkázal divákům?
Musím říct, že to byla paráda. Určitě bych chtěl všem fanouškům poděkovat za podporu, myslím, že spolu s fanoušky Slovanu, kterých taky dorazilo dost, vytvořili parádní atmosféru, člověku se hned lépe hraje. Vzkázal bych jim ať chodí pořád dál a ať jich ještě přibývá. Chceme aby je ten fotbal bavil, a ikdyž to nejde vždy podle představ, doufám, že aspoň výsledky a postavením v tabulce jim děláme radost. Pevně věřím, že v tom budeme do budoucna pokračovat.

Děkujeme za rozhovor.