Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Woznica: "Na jarní část jsme připraveni"

29. 3. 2018

bez-nazvu.pngPřed startem jarních mistrovských utkání jsme vyzpovídali trenéra mužů Jana Woznicu a přinášíme vám zde krátký rozhovor.

Zimní pauza je vždy strašně dlouhá. Je delší pro hráče nebo pro trenéry?

Řekl bych, že pro hráče. Jako trenér se samozřejmě taky těším, až vypuknou konečně ostré zápasy o body, zároveň čím delší je příprava, tím víc času na přípravu týmu je. Ať už jde o zkoušení herní formy, nových hráčů nebo hráčů na jednotlivých postech. Jako hráč jsem se vždy už na prvním tréninku v zimě těšil, až bude první mistrák na jaře a myslím, že většina hráčů to má stejně.

Jak teda hodnotíš z pozice trenéra zimní přípravu mužů Klimkovic?

Příprava byla rozdělena do tří bloků. První byl zaměřený na nabrání a rozvoj kondice, k tomu byly uzpůsobeny jak tréninky, tak i zápasy. Druhý blok byl pořád o kondici, ale už jsme se v něm soustředili na věci spojené s nácvikem herní formy a třetí blok byl nebo respektive měl být o dopilování a automatizování těchto věcí. První, tu obtížnější část přípravy hodnotím pozitivně. Hráči ji poctivě odmakali a tréninková účast byla dobrá.

Druhou část přípravy už tak pozitivně nehodnotím, ale za to hráči víceméně nemohou. Podobně jako na spoustu klubů i na nás tvrdě dopadly výkyvy počasí letošní zimy a vlastně až teď se z nich pořádně dostáváme. Je těžké když pro nemoc a nachlazení vám vypadne deset hráčů, to je v devatenáctičlenném kádru znát a jakmile se první várka uzdraví, tak druhá zase odpadne a tak nějak to běží asi poslední tři týdny. Takže třetí blok přípravy byl hodně improvizovaný. I přes nějaké rezervy si myslím, že na jarní část jsme připraveni.

V průběhu zimní přestávky došlo k docela hojnému doplnění kádru. Co se Klimkovicím na přestupovém trhu povedlo a co nepovedlo? Kterého odchodu nebo konce hráče lituješ a který příchod považuješ za nejlepší?

Na konci podzimu jsem avizoval, že změny jsou nutné, že přijdou a bude jich dost. Nakonec jich bylo o něco víc, než jsem čekal, protože někteří kluci skončili kvůli práci nebo studia. Povedlo se přivést šikovné kluky, o které jsem měl zájem. Samozřejmě ne všichni hráči, o které jsem měl zájem, k nám přišli, ale to je fotbal.

Lituji každého odchodu, když byl hráč platný na hřišti, v klubu si odehrál svoje a zároveň byl pozitivní v kabině. To je ale fotbalový život a obzvlášť na naší úrovni, nejsme profesionálové, živí nás jiné věci než fotbal a proto zdraví, zaměstnání a studium má pochopitelně přednost.

Všechny příchody považuji za nejlepší. Přišli kluci, kteří v první řadě přijít chtěli, to je pro mě důležité. Všichni mají zkušenost z vyšších soutěží, těžších zápasů, fotbalově budou přínosem a charakterově jsou v pořádku. Na podzim jsme stříleli málo branek, takže jsme potřebovali posílit hlavně ofenzívu a ze sedmi příchozích hráčů je vyloženě do defenzívy jen jeden, takže v tomhle směru spokojenost.

S jakými cíli vstupujete do jarní části sezóny?

Prošli jsme hodně změnami, máme nový kádr, který by měl ale dlouhodobě tvořit základ, takže chceme stabilizovat tým, hrát dobrý fotbal a postupně se připravovat do budoucna. Co se umístění týče, po konci podzimu jsem říkal, že chceme být co nejdříve zachránění a pak co půjde. S tou záchranou to samozřejmě platí, ale nechci být alibista, přišli dobří hráči, tým máme rozhodně silnější než na podzim, takže bychom chtěli v tabulce výš. Nicméně nebudeme rvát nic na sílu.

Sleduješ také soupeře v soutěži, jak se připravují na sezónu? Máš nějaké informace?

Soupeře v soutěži se snažím sledovat a nejen v přípravě. Výsledky mě ani moc nezajímají, spíš si snažím udělat obrázek o tom, kdo přišel, jakým stylem hrají, v čem jsou jejich silné a slabé stránky i vystupování týmu na hřišti mě zajímá, později se tohle všechno může hodit. Myslím, že ale nejde o nic neobvyklého.

První jarní kolo se mělo hrát doma proti Šilheřovicím, ale z důvodu počasí bylo odloženo a tak vás jarní premiéra čeká na apríl v Kozmicích. Bylo odložení nějaká komplikace, a jak se připravujete a co očekáváte od utkání v Kozmicích?

Komplikace to nebyla. Uvítal jsem to v tom ohledu, že mají hráči delší čas na to, aby si doléčili všechny šrámy a my byli v plné síle. Ale i kdyby se hrálo, byli bychom připraveni. Vzali jsme to tak, jak to je, na druhou stranu je to lepší, než kdybychom si měli zničit hřiště. Teď nás čeká utkání v Kozmicích, které nebude jednoduché. Sami kluci si na podzim vyzkoušeli, jak silný soupeř to je (výhra 1:0), navíc v zimě kvalitně posílili. My tam pojedeme s klidem a cílem bodovat. I když je soupeř silný, věřím v naši sílu, přes týden se dobře připravíme a věřím, že to prodáme v neděli na hřišti.