Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Woznica: Deváté místo je asi trochu zklamání

22. 11. 2017

woznica_j.jpgFotbalový podzim je úspěšně za námi, nastala zimní přestávka, blíží se konec roku a tak je vhodný čas bilancovat a hodnotit. Začněme rozhovorem s trenérem kategorie mužů Janem Woznicou.

Ahoj Honzo, je za vámi první polovina soutěže, jak by si ji zhodnotil?

Ahoj, to je těžká otázka docela. Deváté místo je asi trochu zklamání, vzhledem k tomu, že tři čtvrtiny podzimu jsme se pohybovali na horních příčkách a čtyři kola před koncem podzimu jsme byli ještě na třetím místě. Je potřeba se na to podívat z více stran. Soutěž je letos opravdu vyrovnaná, vždyť tým na desátém místě, ztrácí na čtvrté místo pět bodů. My, jako nováček, máme devatenáct bodů za šest výher, remízu a šest porážek. Před sezónou jsme s Rosťou sledovali, jak jednotlivé týmy posilují zajímavými jmény, a věděli jsme, že letos bude soutěž opravdu těžká. Takže kdyby mi před sezónou někdo řekl, že ve větší polovině zápasů budeme brát body a budeme jich mít tolik, kolik máme, tak bych to asi bral. Na druhou stranu, když se ohlédnu za všemi zápasy, nemůžu se ubránit dojmu, že jsme měli mít o šest bodů více.

Který zápas byl nejpovedenější a který naopak nejméně povedený?

Nejpovedenější byl zápas v Chuchelné, kde jsme 0:4 vyhráli. V tom zápase, především ve druhé půli, jsme hráli opravdu dobře. Hra měla hlavu a patu, dobře jsme kombinovali a hra byla taková, jakou bychom chtěli předvádět, navíc jsme vyhráli a dali čtyři branky. Paradoxně povedené byly i zápasy v Šilheřovicích (1:1) a doma s Polomí (1:2), jenže tam jsme neproměnili kvantum šancí a soupeř vytěžil z minima maximum. Nejméně povedený zápas byl jednoznačně doma s Ostravou-Jih. Ten zápas mě straší ještě teď. My hráli příšerně, soupeř prakticky jednou pořádně vystřelil na bránu a dal nám tři branky, navíc jsme i přes tu bídu neproměnili snad čtyři jasné gólovky.

Je někdo nebo něco, co tě na podzim potěšilo více a zase naopak?

Začnu těmi pozitivními věcmi. Potěšilo mě, že kluci, kteří přišli, se rychle adaptovali a dobře zapadli, jak na hřiště, tak do kabiny. To je velmi důležité, protože pokud není kabina zdravá, nemůže fungovat ani na hřišti. Nerad chválím jednotlivce, protože fotbal je kolektivní sport, ale musím vyzvednout Jardu Bednáře. To je chlapec, který je věkem ještě dorostenec, ale v mužích je druhým rokem a na podzim opravdu hodně herně vyrostl. Celý podzim si držel stabilně dobrou výkonost, což v jeho věku není samozřejmé. Pozitivní taky bylo, že se pomalu začali do mužstva zapojovat mladí dorostenci, což je jeden z cílů pro další roky a určitě nesmím opomenout ani uzdravení Honzy Švábíka z nepříjemného zdravotního problému.

A negativa?

Věcí, které se nepovedly, bylo taky dost. Když to vezmu ze začátku, tak už letní příprava byla špatná. Hodně kluků mělo v jejím průběhu dovolené, potom se během ní zranilo tolik hráčů, že jsem to ještě nezažil a tím pádem jsme se nemohli připravit tak, jak bychom chtěli a to nás ve druhé polovině podzimu dohnalo. Další negativum byla zranění. Ta se nám opravdu nevyhýbala a vlastně jen v Chuchelné jsme hráli v kompletním složení, jinak ani jednou. No a rozhodně největší negativum je pro mě tréninková morálka a tady bych to rád probral dopodrobna.

Povídej…

Moje vize, když jsem nastupoval k mužstvu, byla doplnit tým o zkušené kluky, vedle kterých místní porostou a postupně se budou zapojovat i mladí kluci z dorostu, ať můžou Klimkovice do budoucna stavět na vlastních hráčích. Výsledek je, že když se přijdete podívat na trénink, uvidíte devět, deset lidí, z čehož jen dva, tři jsou kluci z Klimkovic, tak vypadá zájem místních kluků o fotbal. Kluci odjinud pracují na směny, Šoťák jezdí z práce až z Brna a přesto na trénink dorazí, proč to nejde u domácích? Bez tréninku chybí kondice, nejde se zlepšovat a tím pádem ani Klimkovice jako tým se nemůžou zlepšovat. Nepostupovali jsme proto, abychom hráli spodek B třídy a skoro každý nás přehrával. A já už mám upřímně dost různých omluv, výmluv a výmyslů, kterými mě hráči zásobují. Proto nastanou změny a až se bude někdo divit, proč hrají jen dva  místní, tak ať se dorazí podívat na trénink.

Byla to tvoje první sezóna v pozici trenéra, jak si se v této roli cítil?

Úplně první sezóna v pozici trenéra to nebyla, protože už jsem dříve působil u mládeže, ale máš pravdu, že v pozici hlavního trenéra a v mužské kategorii to byla premiéra. Jako trenér jsem pořád na začátku a snažím se stále v tomhle směru vzdělávat. Když se podívám zpět, tak tenhle půl rok byl pro mě takový záběhový. Na podzim jsem si utvořil o týmu a hráčích určitý obrázek a teď je dostatek času a prostoru na změny, které jsou potřeba. Osobně jsem se cítil a cítím dobře a práce u týmu mě baví.

Je před vámi zimní příprava. Jaký je plán? Co si od ní slibuješ?

Zimní příprava je vždy dlouhá, což je třeba dobře pro trenéry, ale méně už pro hráče. Proto je důležité, aby byla různorodá. Začínáme 16. ledna a forma ze sezóny bude zachována, to znamená, že se uvidíme třikrát v týdnu. Dvakrát na tréninku a jednou při zápase, jen jednou se stane, že budou v týdnu dva zápasy a jeden trénink. Máme naplánovaných devět zápasů se soupeři od krajského přeboru až po ten okresní. Jako trenér nejsem zastáncem nějakých hodinových výběhů po okolí. Tréninky budou probíhat hlavně na umělé trávě v Bílovci a dále máme v plánu spinningy, bazény s regenerací, posilovny, výšlap na Lysou horu a ve hře je i speciální kruhový trénink nebo tabata. Od zimní přípravy si slibuji zapracování nově příchozích hráčů do týmu, nabrání a zlepšení kondiční stránky a hlavně se budeme věnovat tomu, abychom zlepšili herní projev.

Krom trenérské funkce, máš na starosti i přestupy hráčů. Chystají se přes zimu nějaké změny v kádru?

Změny v kádru se chystají určitě. Co se odchodů týče, už v průběhu podzimu skočili ze zdravotních nebo pracovních důvodů Kuba Šablatura, Dan Knopp, Petr Zbořil a Filip Čavoj a jen Dan oznámil, že se znovu zapojí do přípravy. Po roce a půl v našem dresu skončil taky Anestis Ambros, u něj se jedná o kombinaci pracovních a zdravotních důvodů. Všem hráčům určitě patří poděkování za účinkování v našem dresu. Další odchody zatím nejsou, ale rozhodně nejsou vyloučené. Co se týče příchodů, jsme v kontaktu s několika hráči. S některými jsme na příchodu domluveni, u některých nás ještě čeká jednání s kluby. Pro mě je důležité, že tito hráči mají zájem u nás působit a jsou posilami, jak na hřiště, tak do kabiny.

S jakými cíli byste chtěli vstupovat do jarní části?

Primárně získat co nejdříve takový počet bodů, ať máme ve zbytku sezóny klid a mohli se pokusit umístit tak, ať jsme spokojení. Určitě bychom také rádi zlepšili herní projev, který ve druhé části podzimu byl špatný.

Je něco, co by si chtěl ty osobně nebo jménem celého týmu vzkázat fanouškům?

Určitě bych chtěl všem fanouškům poděkovat za přízeň v podzimní části a chtěl bych, aby si hodně fanoušků našlo cestu na naše zápasy i na jaře. My se určitě vždy snažíme, abychom je dobře pobavili hrou, brankami a dělali jim radost. Pevně věřím, že na jaře k tomu všemu budou mít opravdu hodně důvodů.