Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROFIL: VOJTĚCH SIKORA

2. 11. 2016

sikora_v.jpgPost: brankář
Číslo dresu: 1
Rok narození: 1997
Fotbalový vzor: Iker Casillas
Kariéra: TJ Klimkovice (2007-???)

Ahoj Vojto. Fotbalový podzim už se blíží pomalu ke svému závěru. Jak hodnotíš jeho dosavadní průběh?
Ahoj, ahoj. Dosavadní průběh fotbalového podzimu nemůžu hodnotit jinak než kladně, vždyť jsme přeci v 11 utkáních ztratili pouhé 4 body, držíme čelo tabulky, a také zůstáváme jako jediný mančaft v lize stále neporažen. Ano, nikdo by se nemohl divit, kdybychom měli ještě o ty 4 bodíky více, ale bohužel se občas sejde den se dnem a nepomůže vám ani svěcená voda. Nicméně máme před sebou  na podzim ještě 3 velmi těžká utkání, shodou okolností všechny doma, ve kterých si půjdeme pro body a pokusíme se tím dát zapomenout na předešlé "nezdary," takže doufám, že na nás fanoušci nezanevřou a přijdou nás povzbudit v hojném počtu, stejně tak, jak tomu bylo do této doby.

O víkendu jste „zbytečně“ ztratili body v Michálkovicích. Jak hodnotíš toto utkání?
Při pohledu na tabulku můžete nabýt dojmu, že se mělo jednat o docela lehké utkání, kde by nemělo být pochyb o favoritovi, jenže tabulkové hodnoty jsou úplně něco jiného, než hra samotná. My jsme si byli vědomi toho, že v Michálkovicích nás nebude čekat nic jednoduchého, nic, kde by nám dal soupeř body zadarmo. A vskutku jsme se nemýlili, Michálkovice na nás vyrukovaly s bojovným a houževnatým výkonem. Bylo dobře vidět, jak moc mají nacvičené rychlé brejky, ze kterých pro nás pramenilo neustálé nebezpečí. Nutno podotknout, že jsme si vytvořili velké kvantum brankových příležitostí, ovšem pokud se střela vlezla mezi tři tyče, stál tam skvěle připraven brankář domácích.  Myslím si, že jsme do tohoto utkání vynaložili vše, co bylo v naších silách, abychom vítězství strhli na naši stranu, neboť nikdo z nás nechce ze zápasu nic jiného, než 3 body, ale takový je fotbal, nemůžou vyhrát všichni. Ze zápasu bych chtěl vyzdvihnout výkon Šváby (Honza Švábík), který se vrátil po zranění a sic branku nevstřelil, předvedl bojovný výkon od začátku až do konce a stal se tak jasným příkladem pro všechny, a taky výkon Kuby Šoltyse, který si svou chytrostí a precizní technikou dokázal vytvořit spoustu šancí, leč při něm bohužel v Michálkovicích nestálo štěstí. Především doufám, že hoši, kteří se v zápase zranili, a že jich nebylo málo, se dají rychle do kupy, ať jsme v sobotu zase v plné síle. Musíme zapomenout na to špatné, co se nám v tom zápase příliš nevydařilo a v sobotu vyrukovat s hlavami nahoře a se svojí hrou. Každému se občas něco nepovede, tak doufám, že se navzájem povzbudíme a budeme hrát skvěle, ne jako jednotlivci, ale jako kolektiv, neboť tohle dělá ve fotbale strašně moc. A také si myslím, že bychom se měli přestat svazovat pomýšlením na vítězstvím a  začít se fotbalem zase pořádně bavit!

Zatím to vypadá, že největším soupeřem v soutěži budeme my sami sobě a naše střelecká neschopnost. Zaměřujete se na tuto činnost nějak zvlášť při trénincích?
Snad na každém tréninku se nachází nějaké cvičení, které ať už přímo, či nepřímo, souvisí s touto činností. Bizarní na téhle věci je, že naše střelecká schopnost je jako nebe a dudy... na trénincích to klukům pálí o sto šest a já si připadám jako bych si zaplatil vstup na kolotoč a oni mě nechali stát před ním. Pro nezaujatého diváka to je opravdu přehled skvostů, ale já jako brankář z toho už tolik radosti nemám, naštěstí jim poté můj výraz zmaru pohne se svědomím a zapojí mě taktéž do hry (směje se). Bohužel zatím se nám tuhle střeleckou pohodu nedaří přenést do zápasů, na čemž usilovně pracujeme. Myslím si, že nám může pomoci nějaký šťastný gól, nějaká šmudla a může se rozjet opravdový brankostroj, to mi pak bude líto soupeře, který to odskáče (smích).

I když jsme tento víkend ztratili body, stále jsme v tabulce na prvním místě s náskokem dvou bodů a zápasem k dobru. Bude tento náskok dostačující nebo byste ho nejraději ještě do konce podzimu navýšili?
Žádný náskok není dostačující. Zatím jsme s náskokem spokojeni, i když víme, že jsme na tom mohli být i o něco lépe. Rozhodně budeme rádi, pokud se nám podaří náskok ještě do konce podzimu navýšit, ale pokud ne, tak z toho smutní nebudeme. Teď se hlavně musíme soustředit na svoje výkony, pokud nebudeme klopýtat, máme všechny brány otevřené.

V dalším kole vás čeká domácí zápas s Hrušovem, který se drží překvapivě vysoko na 4. místě tabulky. Jak se na tento zápas připravujete a co od tohoto zápasu očekáváš?
Připravujeme se na tento zápas jako na každý jiný, nezáleží, kdo stojí na druhé straně, každý soupeř je nevyzpytatelný, ať už stojí na vrchu či u dna tabulky a záleží jen na nás, jak se s tím popasujeme.  Jdeme do každého zápasu s tím, že nás čeká obtížný boj a nejinak je tomu i tentokrát. Očekávám sveřepý boj, který mohou rozhodnout maličkosti.

Poté, pokud počasí dovolí, budou následovat ještě dva domácí zápasy s Polankou „B“ a Hošťálkovicemi. V domácích zápasech by se mělo bodovat naplno. Vidíš to taky tak?
Vidím další dva obtížné souboje - derby s Polankou "B", se kterou není nikdy lehký boj a určitě nám budou chtít oplatit naše vítězství 2:1 na jejich půdě a s navrchu hrajícími Hošťálkovicemi, které uhrály mnoho dobrých výsledků proti silným soupeřům, ale doufám, že si tyto domácí zápasy pohlídáme a uhájíme z nich plný bodový zisk tak, jak se od nás očekává.

V prozatím odehraných 11. utkáních jsi vždy jen jistil záda brankářské jedničce Michalu Bačovi, který tě do brány zatím nepustil. Přesto patříš mezi nejpoctivější v docházce na tréninky. Jak bereš svou pozici v týmu a jak s Michalem spolu vycházíte?
Jsem na svůj věk ve fotbale ještě docela mladíček, který se toho musí ještě spoustu naučit, aby mohl převzít místo po takovém brankáři jakým je Michal, a tak to také beru. Z toho také vyplívá má tréninková docházka (jestli se nemýlím, tak jsem letošní podzim ještě nevynechal trénink), pokud se mám zlepšovat, tak musím absolvovat co největší počet tréninků, čehož se také snažím dosáhnout. Bohužel od červnového zranění ruky, které mi ukončilo jak minulou, tak i opozdilo začátek letošní sezóny se stále marně snažím dostat do formy. Zatím je to takové nemastné, neslané a vidím to jak já, tak i trenér. Má současná pozice je především o odpozorování věcí, které Michal v bráně, ať už na tréninku nebo na zápase, činí a především o zdokonalení kopací techniky, jak levé tak i pravé nohy, kterou Michal umí perfektně a je tudíž pátým obráncem na hřišti, což klukům hodně pomáhá. S Michalem vycházíme velmi dobře, především, když má Michal pár piv v sobě, to by nás pak jeden nerozdělil... (směje se)

V utkání s Hlubinou „B“ jsi se dostal na hřiště v pozici útočníka a dokonce jsi zaznamenal i svou první gólovou trefu. Jak na tento okamžik vzpomínáš a jak na to reagovali spoluhráči?
Na tento okamžik vzpomínám rád, neboť nejenže to byla má premiérová trefa v mužích, byl to i můj první gól v soutěžních zápasech v dosavadní kariéře. Bohužel mne ten překvapivý gól uvedl natolik do transu, že jsem ani nestihl předvést jednu z mých gólových oslav a zmohl jsem se na pouhé: "Héééj, klucííí, já dal góól!" (směje se) Od spoluhráčů jsem ihned dostal pochválen můj střelecký potenciál a stále mě v občasných situacích vyžadují na pozici útočníka, ovšem také nezapomněli zmínit splnění povinností vůči kabině a z toho jsem již tolik radosti neměl (směje se).

Ještě jako dorostenec jsi v minulém ročníku slavil postup do Krajské soutěže dorostu. Sleduješ výkony už svých bývalých spoluhráčů dorostenců v této nové soutěži, a jak se ti líbí?
Jistě, že sleduji. Zpočátku sezóny jsem nechyběl na žádném domácím utkání, kdy kluci hráli a občas jsem k nim zavítal i na trénink, bohužel v poslední době jsem docela na štír s časem a tak jsem neviděl ani pár domácích utkání. Především mě mrzí zmeškání utkání proti Fulneku, které bylo přeloženo do Bílovce, neboť tam znám pár hráčů, což mohlo být pro mne zajímavé. Přiznám se, že když jsem viděl, jaký tam mají kluci kolektiv, tak jsem to viděl docela pesimisticky a odhadoval jsem okamžitý sestup. Jsem rád, že mě kluci mile překvapili a vedou si nad moje očekávání a drží se někde ve středu tabulky. Doufám, že si to dlouho udrží nebo dokonce ještě vylepší.

A poslední otázka. Když zrovna nehraješ fotbal, jak trávíš svůj volný čas?
Jsem docela aktivní typ a snad neznám sport, který by mě nebavil, takže podle toho také vypadá můj volný čas - občasně hraji florbal, házenou, rád jezdím na kole, navštěvuji tanečně-akrobatickou skupinu STYXáček a chodím do posilovny. Jsem také členem místního oddílu skautů.