Jdi na obsah Jdi na menu
 


SOUTĚŽNÍ FOTBALOVÝ ROČNÍK 2017/18 JE MINULOSTÍ

21. 6. 2018

Další střípek do mozaiky Klimkovické fotbalové historie je zapsán a soutěžní ročník 2017/18 je za námi. Jaký byl? Na to můžou být různé pohledy. Ve zkratce se ho pokusíme vyhodnotit v tomto článku, ať už z pohledu jednotlivých věkových kategorií, tak i z pohledu celého našeho oddílu kopané TJ Klimkovice.

Fotbalový oddíl TJ Klimkovice měl v soutěžním ročníku 2017/18 přihlášeno v soutěžích celkem čtyři družstva ve věkových kategoriích starší přípravka (do 11 let), starší žáci (do 15 let), dorostenci (do 19 let), muži a mimosoutěžně se připravovalo ještě páté družstvo mladší přípravky (do 9 let).

Hodnocení jednotlivých týmů začnu od těch nejmenších. Mladší přípravka, kluci ve věku do 9 let, kteří v tomto ročníku ještě nehráli žádnou pravidelnou soutěž, se připravovali pod vedením trenérů Radima Homoly a Jardy Bednáře, kterým všemi silami pomáhali aktivní rodiče, jako například Péťa Mahrík. V této kategorii jsme zaznamenali v průběhu jara solidní nárůst zájemců a to díky náborové akci v mateřské i základní škole. Což je jeden z hlavních úspěchů celého ročníku. Kvalitní fotbalové podhoubí tak může rozvíjet svůj všeobecně pohybový talent. Kluci se zúčastnili několika turnajů a přátelských zápasů, kde si poprvé osahali, jaké je to hrát fotbal v dresech proti soupeři a náramně se jim to líbilo. Pro nadcházející sezónu, se tak už i tato naše kategorie objeví v pravidelných soutěžních utkáních.   

Jejich o „chlup“ starší kolegové z kategorie starší přípravky (do 11 let), ti již pravidelně hrají svou soutěž a hráli v soutěži nejlepších týmů starších přípravek na Ostravsku, která nese název TOP U11. Do posledního kola bojovali kluci o titul mistra, nakonec jim k tomu chyběl jeden jediný bodík, ale to nevadí. Kluci během celé sezóny, nejen v soutěžních utkáních, ale i v turnajích, kterých odehráli opravdu hodně, skvěle reprezentovali náš klub a město. Velký dík za to patří nejen hráčům ale i trenérům Lubošovi Eltnerovi a Karlovi Pokornému. Zakončení sezóny obou přípravek už má svou tradici v celo-víkendovém fotbalovém kempu, který se i tentokrát uskuteční ihned po převzetí vysvědčení na hřišti a v sokolovně v Klimkovicích.

pripravka.jpg

Následující věkovou kategorií jsou starší žáci, čili kluci ve věku do 15 let. Bohužel, se momentálně v této kategorii projevuje celo-regionální problém s počtem hráčů a tak fotbalový svaz na toto zareagoval zřízením soutěže, kde týmy nehrají na celé hřiště, ale jen na jeho polovinu v počtu 6+1. Do pilotního projektu tohoto soutěžního ročníku se přihlásili i naši žáci. V soutěži se pravidelně utkávali jen se třemi soupeři (Hrabová, Pustkovec a Václavovice), se kterými odehráli dohromady 24 utkání. Naši kluci se v těchto utkáních 10x radovali z vítězství a získali tak cenné zkušenosti pro následují fotbalové roky. Během celé sezóny se o ně, jak sám říká, „jako o vlastní“, staral trenér René Bilík, který u této kategorie odvádí neuvěřitelně obětavou práci.

zaci.jpg

Zcela jiný fotbal už se hraje u nejstarší mládežnické kategorie a to dorostenců (do 19 let). Naši chlapci hrají krajskou soutěž. Podzimní část soutěže byla pro naše dorostence o mnoho vydařenější než ta jarní. Na jaře už se projevoval nedostatek hráčů a kluci byli rádi, že soutěž se ctí dohráli. Trenér Jirka Chorvatovič má s těmito „puberťáky“ neuvěřitelnou trpělivost a jeho práce má náš obrovský a neocenitelný obdiv. Práce s těmito kluky je velmi důležitá, je to poslední fáze, kdy se s kluky pracuje jako s mládeží a je to poslední krok před přestupem do dospělé kategorie. Tento přestup je zlomový u mnoha z nich, jestli se budou či nebudou i nadále věnovat fotbalu. Bohužel, tato sezóna byla prozatímní derniérou dorosteneckého týmu v Klimkovicích. Výpadky ročníků 2002 a 2003 se jen těžko nahrazují a tak nejsme schopni pro následují sezónu postavit tým o minimálně 15 hráčích. Proto jsme se rozhodli založit novou věkovou kategorii a to „juniorku“, která bude hrát pod značkou TJ Klimkovice „B“ nejnižší mužskou soutěž a kádr by se měl skládat především z Klimkovických mladých kluků, kteří jsou věkem ještě dorostenci nebo tento věk před nedávnem přesáhli. Uvidíme, jak se tento projekt ujme.

dorost.jpg

Udržet mládežnickou pospolitost jednotlivých týmů je důležité pro každoroční doplňování hlavního týmu mužů, což by měla v každém klubu být taková „výstavní skříň“. Naši muži byli nováčky krajské soutěže 1.B třídy sk.B a tak jediný cíl, který byl před sezónou kladen, byl udržení soutěže. Závěr podzimu se jim příliš nevyvedl a tak během zimní přestávky musel trenér Jan Woznica hodně zapracovat na kvalitě hry. Vstup do jara tomu odpovídal a vypadalo to, že soupeře budeme válcovat. Ale krajská soutěž už je dosti kvalitní na to, abychom si mysleli, že se soupeři porazí sami, což se několikrát ukázalo. Hráči ovšem konec soutěže dohrávali v relativním klidu. Záchranu si vybojovali už po prvních 4 jarních utkáních a k postupovým příčkám měli daleko. Proto se snažili uhrát co nejvyšší příčku, což se jim celkem podařilo a soutěžní ročník 2017/18 zakončili na velmi lichotivém 4. místě tabulky. Nyní čeká celý tým pár týdnů (3) volna, než jim opět začne kolotoč tréninků a první akce fotbalové sezóny 2018/19, kterou je 41. ročník Lázeňského poháru v Mšených Lázních.

muzi.jpg

Závěrem bych jménem celého našeho fotbalového oddílu TJ Klimkovice poděkoval všem funkcionářům a trenérům za jejich celoroční neocenitelnou a obětavou práci. Samozřejmě i všem hráčům, od nejmladších po nejstarší, za jejich kvalitní sportovní výkony. V neposlední řadě také Městu Klimkovice a všem sponzorům a partnerům (jejich prezentaci najdete na našich webových stránkách) za jejich finanční nebo materiální podporu, bez které by to prostě nešlo. A všem rodičům, fanouškům, návštěvníkům našich zápasů za jejich přízeň. Vážíme si každého, kdo jakkoliv přispěje ke kvalitě nejen fotbalového, ale spolkového života v Klimkovicích.

Jsme otevřeni všem zájemcům o působení v našem oddíle v jakékoliv pozici. Chceš-li hrát fotbal, máme pro tebe místo ve všech věkových kategoriích. Všichni kluci i holky ve věku od 5-6 let do …. (to je na každém z vás) u nás mají dveře otevřené. Rádi do svých řad přivítáme i ty, kteří by se rádi věnovali výchovné a trenérské činnosti u jednotlivých týmů, nebo organizační činnosti v rámci celého našeho oddílu. Máš-li zájem, ozvi se, kontakty najdeš na našich webových stránkách.

http://www.tjklimkovice.cz/clanky/nabor.html

Za TJ Klimkovice, Lukáš Lyčka