Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

SKONČILA NÁM DALŠÍ FOTBALOVÁ SEZÓNA, TĚŽKÁ, ALE SE ŠŤASTNÝM KONCEM

20. 6. 2022

Možná jedna z nejtěžších fotbalových sezón je za námi a to se šťastným koncem. Spousta překážek, které nás touto sezónou doprovázely, jsou překonány a věříme, že ta příští bude zase o něco lepší a úspěšnější.

Již samotný start jarní přípravy všech kategorií byl těžký. Vzhledem k zahájení rekonstrukce střechy sokolovny, jsme přišli o domácí zázemí šaten, ale také o možnost využití tělocvičny. Vzhledem k naplněné kapacitě tělocvičen ve škole, tak naše i mladší kategorie trávili většinu zimních měsíců tréninky venku, převážně na hřišti u školy. Se zimou bychom se uměli ještě popasovat, ale je škoda stále absence umělého osvětlení tohoto hřiště. Absence šaten v sokolovně nás pak doprovázela po celou část jarní sezóny a zřejmě se s ní budeme potýkat i startem podzimní části. Šatny jsme nahradili „unimobuňkami“ a sprchy využíváme u házenkářů. Tímto bychom chtěli poděkovat oddílu házené za spolupráci při zajištění této mimořádné situace.

tabulky.jpg

V soutěžích napříč věkovými kategoriemi jsme měli v této sezóně celkem 5 družstev – muže, starší žáky, mladší žáky, starší přípravku a mladší přípravku. Hodnocení zahájíme u těch nejmladších. To je kategorie před-přípravky, 5-7 let a mladší přípravky 8-9 let. Těmto kategoriím se se vší vervou, nadšením a s pevnými nervy, obětavě věnují trenéři Radim Homola a Petr Bálek. I když se tato kategorie účastní soutěží, výsledky se nezapočítávají a závěrečná tabulka nehodnotí. O výsledek v této kategorii jde až v poslední řadě. Důležitá je chuť, zápal a radost ze hry. Věříme, že se toto daří naplňovat a děti se po zápasech či trénincích vracejí domů unavené, ale šťastné.

Další věkovou kategorií je starší přípravka, kluci ve věku 10-11 let, kterým se intenzivně věnují trenéři Jarda Bednář, Petr Mahrík a Honza Vaněk. V této kategorií už se kluci zaměřují na fotbalové dovednosti a na hřišti to je znát. Také v soutěži už se započítávají výsledky a na hřišti se odehrávají pravé fotbalové boje. Kluci v 18 utkáních 10 krát zvítězili a nastříleli 198 branek, což jim vyneslo hezké 5. místo.

Kategorie mladší žáci, věk 12-13 let, trenérsky vedou Karel Pokorný a Filip Žák. Kluci po celou dobu sezóny dosahovali kvalitních výsledků a do posledního kola se bili o medailovou pozici v soutěži. Jen shodou okolností jim na závěr zbylo 5. místo, za 9 vítězství a 80 vstřelených branek. I tak lze říci, že výsledkově ani výkonnostně hráči podali výborné výkony.

Poslední mládežnickou kategorii přihlášenou v soutěžích pak byli starší žáci, hráči věku 14-15 let, pod trenérskou taktovkou Mirka Štebela a Tomáše Huspeniny. Zde už se začíná opisovat práce s fotbalovými dovednostmi získána v předchozích věkových kategoriích. Tým dosáhl výborných výsledků a v konečné tabulce obsadil 3. místo za 13 výher a se 145 vstřelenými brankami.

Velkou devízou naší mládeže je zejména počet dětí. Kvalitní práce trenérů zaručuje vytvoření určitého vztahu dětí ke hře, k fotbalu, ke klubu. S tímto perfektně tento trenérský tým pracuje a vytváří tak zdravé „podhoubí“ pro budoucnost fotbalu u nás v Klimkovicích. Výkonnostní fotbal v současné době prochází jakousi krizí. Poté, co byly v minulých sezónách soutěže nedokončeny, přerušeny, zrušeny z důvodu pandemie Covid-19, spoustu týmů v této výkonnostní a zejména dospělé kategorii už se nedalo dohromady. Jen tuto sezónu na krajské úrovni z důvodu nedostatku hráčů nedohrálo 5 týmů mužů (Tísek, Fulnek, Dolní Lutyně, Mosty, Dolní Benešov). Tento problém se týkal i našich kategorií dorostu a mužů. Bohužel, u dorostenců se nám to nepodařilo zachránit a z důvodu nedostatku hráčů, jsme museli náš tým po zimě odhlásit ze soutěže. Kluci z dorostu, kteří měli zájem hrát, se připojili k týmu mužů, který po zimě bojoval se stejným problémem, jako velké množství týmů z okolí – nedostatkem hráčů. Proč tomu tak je už řešilo mnoho studií a analýz zadaným fotbalovým svazem. Nejčastější důvodem je stěhování za studiem, prací, rodina, méně volného času a zvolení jiných priorit. Všechny důvody jsou pochopitelné a jen otázkou širšího nastavení, jestli kolektivní výkonnostní sport v dospělé kategorii bude mít zářnou budoucnost či nikoliv. A tyto problémy jsme v průběhu uplynulé sezóny řešili samozřejmě i u nás. Bez předstírání můžeme říct, že hlavním cílem týmu mužů pod vedením trenéra René Bilíka bylo dohrát soutěž a pak až záchrana. V doplnění kádru hodně pomohli kluci ze zrušeného dorostu, ale také kluci, kteří se třeba po delší pauze opět vrátili k fotbalu. Všem hráčům patří za jejich výkony díky. Nakonec se povedl dotáhnout do úspěšného konce i druhý cíl a to záchrana v krajské soutěži. V konečné tabulce muži obsadili 11. pozici se ziskem 23 bodů a skóre 38:86.

Již nyní užší vedení oddílu kopané pracuje na tom, aby nadcházející sezóna byla úspěšnější než ta předešlá. Aby mládežnické týmy měly dostatečnou podporu, aby trenérský tým fungoval jako jedna velká parta jako doposud, aby hřiště, na kterém hrajeme, splňovalo určité parametry, aby šatny a další prostory byly důstojným zázemím, aby tým mužů šlapal jak má a by se všichni okolo fotbalu, hráči, trenéři, funkcionáři, partneři, sponzoři a fanoušci cítili u nás na fotbale skvěle. Děkujeme všem hráčům, trenérům a funkcionářům za jejich ochotu a práci a děkujeme všem partnerům, sponzorům a fanouškům za jejich podporu.

Za oddíl kopané TJ Klimkovice, Lukáš Lyčka

 

VIDEOREPOTÁŽ KLIMKOVÁČEK 2022

23. 6. 2022

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky