Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1945 - 1959

OBDOBÍ PO OKUPACI  1945 – 1957
V prvních letech po skončení války se oddíl jen pomalu stabilizoval a fungoval s obtížemi. Pro nedostatek archivních materiálů lze toto období jen velmi těžko hodnotit. První zmínky, které se podařilo objevit, jsou z roku 1951. V tomto roce hrálo mužstvo v okresním přeboru ve skupině A, kde se umístilo na 7. místě z 8 družstev, když ve 14 utkáních pouze 3x zvítězilo a 11x bylo poraženo. Získalo 6 bodů a nelichotivé skóre 17 : 41.
Soupeři ve skupině: Sokol Polanka n. O, Sokol Poruba, Sokol Studénka, Sokol Těškovice, ZSJ Kohinoor Bílovec I, ZSJ JZD Bravantice, ZSJ Kohinoor Bílovec II.
Složení mužstva: Kotala Radomír, Ševčík František, Šuchma Jaroslav, Bahr    Josef,Gelnar Oldřich, Brydniak Rudolf, Brydniak Karel, Beníček Josef, Vyležík Vladimír, Jaroň Rudolf, Kovalský František, Teichmann Josef, Tomášek Miloš, Matula Jiří, Tipek Vlastimil, Dušek Rudolf, Homola Rudolf, Pašník Ladislav, Langer Josef, Gelnar Mojmír, Beneš Václav, Teichmann Vladimír, Mrázek Adolf, Ševčík Karel, Stébel Zdeněk, Kunz Miroslav
Celkem bylo v roce 1951 sehráno 27 utkání (včetně pohárových a přátelských). Z tohoto počtu bylo 10 vítězných, 2 nerozhodné a 15 porážek. Celkové dosažené skóre bylo 78 : 84. Nejlepšími střelci se stali Vyležík Vladimír, Kotala Radomír a Jaroň Rudolf. Nejvíce utkání odehráli Ševčík František – 25, Bahr Josef – 24, Vyležík Vladimír a Šuchma Jaroslav – 23.
Dorostenci byli zařazeni v tzv. „okresní doplňkové soutěži dorostu“, kde se ze 4 družstev umístili na 3. místě. V 6 utkáních 2x zvítězili, 4x byli poraženi, celkem získali 4 body a skóre 8 : 17.

Výbor v tomto roce pracoval ve složení:

Vedoucí oddílu:

Hrubý Josef

Zástupce vedoucího:

Forejtek Josef

Vzdělavatel:

Nencka Petr

Jednatel:

Matula Jiří

Zdravotník:

Mudr. Krkoška Petr

Referent TOZ:

Brydniak Karel

Tiskový a prop. referent:

Vyležík Vladimír

Kronikář:

Bahr Josef

Hospodář, správce rekvizit:

Poslušný josef

 

V roce 1952 se výkon mužstva rapidně zlepšil. Umístilo se v soutěži II. výkonnostní skupiny OVS Bílovec na 1. místě, když ze 14 utkání 13 vyhrálo, 1x hrálo nerozhodně a ani jednou nebylo poraženo. Celkem získalo 27 bodů a skóre 67 : 10. Kádr hráčů zůstává stejný jako v předcházejícím roce, navíc přichází Bala Jaroslav (později trenér). Nejvíc utkání odehrál Vyležík Vladimír – 13, dále pak Tomášek Miloš, Kunz Miroslav, Teichmann Josef, Ševčík František, Brydniak Karel – po 12. Nejlepším střelcem se stal Kunz Miroslav se 14 brankami a další byli Vyležík Vladimír, Ševčík Karel, Tomášek Miloš. Začíná se s výstavbou nového hřiště u „Sokolovny“, které bylo na podzim za značného úsilí všech členů otevřeno a odehrály se na něm první zápasy.

V roce 1953 odehrálo mužstvo 24 utkání, z tohoto počtu bylo 7 vítězných, 3 nerozhodné a 12 prohraných při dosaženém skóre 63 : 86. Mistrovských utkání bylo odehráno celkem 14, přátelských pak 10. Nejvíce utkání sehrál Vyležík Zdeněk – 24, Vyležík Vladimír – 23, Homola Rudolf – 20, Teichmann Vladimír – 18. Ze 14 mistrovských utkání byla 4 vítězná, 1x se hrálo nerozhodně a 9x bylo mužstvo poraženo a celkové skóre bylo 31 : 49.
Nejvíce branek dali Homola Rudolf – 10, Vyležík Vladimír – 8, Vyležík Zdeněk – 7, Vyležík Milan – 7 (později velice úspěšný trenér mládeže v Klimkovicích i trenér Baníku Svinov).

V roce 1957 se mužstvo umístilo z 12 účastníků soutěže na 6. místě, když z 11 utkání 4x vyhrálo, 4x hrálo nerozhodně a 3x prohrálo při dosaženém skóre 35 : 32. Žáci se v tomto roce umístili na 7. místě z 8 účastníků, pouze 1x zvítězili a 1x hráli nerozhodně. Získali pouze 3 body a dosažené skóre bylo 6 : 14.

V dalších letech se lze zmínit o velmi úspěšné generaci dorosteneckého družstva, které nám dělalo velkou radost. Mnozí z těchto hráčů pak byli oporami v družstvu dospělých. Patřili mezi ně Langer Milan, Jahoda Václav, Jahoda Josef, Binar Josef, Sabadin Miroslav, Vavrečka Miloš, Augustin Oldřich, Homola Stanislav, Hrbáč, Řičica Bohumil, Wanke.


ROK 1958
V roce 1958 si oddíl vedl docela úspěšně. Z hlediska výkonnosti je však důležité rozdělit celý rok na dvě části: jarní a podzimní. Na počátku roku se zdálo, že oddíl bude pokračovat v poměrně dobré činnosti z minulých let. Místo toho se však dostavila vážná krize, která byla způsobena různými nesrovnalostmi ve vedení oddílu a také generačním problémem v družstvu. Ke dvěma zápasům se mužstvo nedostavilo a hrozilo mu vyloučení ze soutěže. Ale přičiněním několika starších a obětavých pracovníků byla mistrovská soutěž dohrána. Zvrat a obrat k lepšímu nastal v červnu ustavením nového výboru oddílu. V jeho čelo byl postaven pan Hrubý Josef, který svým nekompromisním jednáním a důsledným prosazováním kázně v družstvech dosáhl toho, že hráči pochopili nutnost důstojné reprezentace jednoty.
Oddíl měl v soutěži 2 družstva – muže a dorostence. V soutěžním ročníku 1957-58 se mužstvo umístilo v III. třídě na 9. místě. Sehrálo celkem 33 mistrovských utkání, v 10 zvítězilo, v 10 hrálo nerozhodně a ve 13 bylo poraženo. Celkem získalo 30 bodů při skóre 77 : 88. Za zmínku stojí úspěch s bývalým účastníkem I.b třídy Baníkem Odra Přívoz, které skončilo 3 : 2 v náš prospěch. V soutěži slušnosti jsme se umístili na předposledním místě, což celému oddílu i tělovýchovné jednotě rozhodně čest neudělalo. Nejlepším střelcem se stal Vyležík Milan s 13 brankami, dále pak Homola Rudolf , Beníček Josef a Dušek Rudolf.
Dorost bojoval ve IV. třídě, kde se umístil na 6. místě (v podzimní části), jarní pak hrál mimo soutěž. Z 9 zápasů dosáhl 4 vítězství a 5 porážek, skóre 35 : 23. Celkem odehrál 24 utkání včetně přátelských a dosáhl skóre 53 : 68. Z tohoto počtu 8x zvítězili, 4x hráli nerozhodně a 11 utkání skončilo porážkou.
K 1. 1. 1959 měl oddíl registrováno celkem 59 hráčů, z  toho 18 dorostenců.


ROK 1959
Mužstvo hrálo v III. třídě se střídavými úspěchy, přesto se však průměrné návštěvy  pohybovaly okolo 200 – 300 diváků. Celkem v tomto roce sehráli muži 16 utkání, z toho bylo 8 vítězných, 1x  hráli nerozhodně a 7x  byli poraženi při dosaženém skóre 39 : 51. V mužstvu se vystřídalo celkem 27 hráčů, nejvíce utkání sehráli: Homola Stanislav a Fromelius Miroslav – 13, Binar Josef – 12.
V srpnu bylo sehráno přátelské meziokresní utkání s mužstvem III. třídy žilinského okresu Sokol Zliechov s výsledkem 6 : 3 (4 : 0) v náš prospěch.
Kádr dorosteneckého družstva v tomto roce tvořili: Bálek Josef, Hrozinka Oldřich, Hradil Petr, Palička Alois, Stavovský Josef, Stavovský Václav, Strakoš Zdeněk, Uruba Jaroslav, Vyležík Eustach, Tilšer Jaroslav, Bilík Stanislav, Bílský Jan, Grygar František, Ragan Ivan.