Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotbalisté zakončili podzimní část svých soutěží

29. 11. 2019

0.jpg

Bývá už zvykem, po skončení jedné z polovin (jarní či podzimní) fotbalových soutěží, hodnotit, jak se výsledky vyvedly, nevyvedly, jaké byly úspěchy či neúspěchy. Nejinak tomu bude i tentokrát, kdy se ohlédneme za právě skončenou podzimní části fotbalového ročníku 2019/20. V tomto ročníku se do pravidelných soutěží pořádaných Fotbalovou asociací zapojilo celkem šest kategorií oddílu kopané TJ Klimkovice. Mladší přípravka U9 (9 let a mladší), Starší přípravka U11, Mladší žáci U13, Starší žáci U15, Juniorka (béčko) a Muži. Navíc mimo soutěž se v pravidelných trénincích připravovala sedmá, nejmladší, kategorie Před-přípravka U7 a určitě také stojí za to zmínit i osmou naší kategorii a to Veteráni 40+ a jejich pravidelné úterní fotbálky. Věková škála je v našem oddíle opravdu široká.

Fotbal je sport, a i když bych se chtěl na hodnocení podívat i jiným způsobem, než jen hodnocením výsledků a postavením v tabulce, tomuto se prostě vyhnout nedá. Proto jen krátce, o celkových výsledcích našich týmů vypovídají tabulky jednotlivých soutěží (viz obrázek). U některých našich kategorií jsme si asi představovali lepší umístění a jiných jsme zase jejich úspěchy překvapeni. Ligu mistrů asi nevyhrajeme, ale „tragédie“ to taky není.

Velmi mne těší velký zájem mládeže o fotbal, který opět, po jakémsi útlumu v minulosti, nastal. Zájem, v těch nejmladších kategoriích je tak veliký, že nám přináší starosti s kapacitou tréninkových ploch, zejména v nastávajícím zimním období. Klimkovice jsou město sportu a zájem o každou volnou hodinu v kterékoliv tělocvičně je obrovský. Kdyby měly být naplněny veškeré požadavky sportovních oddílů a veřejnosti o prostory tělocvičen, ani výstavba sportovní haly všechny neuspokojí, ale velmi tomu pomůže. Proto věřím, že záměr města ve výstavbě sportovní haly bude v brzké budoucnosti realizován, stejně jako potřebná rekonstrukce sokolovny, nebo například realizace umělého osvětlení hřiště s umělou trávou u školy. To vše budou potřebné a nutné investice do sportovní budoucnosti naší mládeže.

Další z problémů, se kterým se potýkáme při nárustu dětí v našem oddíle, je nedostatek dobrovolníků a trenérů, kteří zajišťují veškeré dění okolo dětí. Optimum je 1 trenér na 10 dětí. Ani našich 10 obětavých mládežnických trenérů toto nezabezpečí. Proto uvítáme každou pomocnou ruku. Je-li mezi čtenáři tohoto článku zájemce, který by rád, svůj volný čas vyplnil prací s mládeží, budeme rádi, pokud nás bude kontaktovat (603 574 799, tjklimkovice@seznam.cz). Požadujeme: pozitivní přístup, dobrou náladu, sportovního ducha a smysl pro legraci, nabízíme: skvělé zázemí a výbornou partu trenérů, rodičů i dětí. 

Život sportovního spolku je jak na houpačce. Jednou jste nahoře, jednou dole. Jednou slavíte skvělé sportovní úspěchy, pak zase řešíte sportovní neúspěchy. Jednou řešíte nedostatek hráčů, pak zase jejich přebytek. Jednou jste ekonomicky stabilní, pak zase hledáte potřebné zdroje. A tak dále… prostě sinusoida je u sportovních spolků pravidelná a je jen snahou jedinců ji narovnat, ale to se dlouhodobě podaří jen málokde a málokomu. Například Slávie Praha, dnes jeden z nejlepších českých fotbalových klubů, finančně nadstandardně zabezpečen, pár let zpátky na pokraji krachu, sestupu a likvidace. Takovýchto příkladů je nekonečno. A tak to v tom našem spolkovém a sportovním životě prostě je na všech úrovních, od okresních přeborů až po Ligu mistrů, náš spolek, či fotbalový klub nevyjímaje. Věřme proto, že náš klub se bude co nejvíce pohybovat na vlnách úspěchů.

Závěrem bych všem hráčům, trenérům, rodičům, ale i divákům poděkoval za jejich píli a přízeň v roce 2019, popřál jim jménem výboru TJ Klimkovice hezké Vánoce a úspěšný Nový rok 2020.

„Není nutné jít každý zápas vyhrát, ale především si ho jít užít“.

Lukáš Lyčka (TJ Klimkovice, z.s.)