Jdi na obsah Jdi na menu
 


FOTBALOVÝ PODZIM BYL V TAKTOVCE DRUŽSTVA MUŽŮ

28. 11. 2016

15167546_652351961605694_592786856012808906_o.jpg

Fotbalový podzim je úspěšně za námi, nastala zimní přestávka, blíží se konec roku a tak je vhodný čas bilancovat a hodnotit, jak byli naši sportovci úspěšní či neúspěšní. Fotbalový oddíl TJ Klimkovice, z.s má celkem pět družstev ve věkových kategoriích mladší přípravka (do 9 let), starší přípravka (do 11 let), starší žáci (do 15 let), dorostenci (do 19 let) a muži, z nichž čtyři družstva hrají pravidelné soutěže. Udržet takovýto počet zejména mládežnických družstev, považuji v dnešní době, kdy většina okolních fotbalových týmů mládežnická družstva ruší z důvodu nedostatku hráčů, za velký úspěch. V průběhu podzimní části odehrála naše družstva celkem 45 mistrovských utkání a další várku přátelských utkání či turnajů. Z organizačního hlediska jsou pro nás nejnáročnější utkání na domácím hřišti, které navštěvuje v průměru cca 100 diváků. Pro tyto lidi, většinou občany Klimkovic tak pravidelně co 14 dní, v podzimní části celkem asi 10 krát, zajišťují naši obětaví funkcionáři a hráči sportovně - kulturní zážitek. Věřím, že v roce 2016 bylo nač koukat a bylo o „vás“ diváky postaráno skvěle.

Hodnocení jednotlivých týmů začnu od těch nejmenších. Mladší přípravka, kluci ve věku do 9 let pod vedením trenérské dvojice Stanislav Homola a Karel Pokorný, ještě nehraje žádnou pravidelnou soutěž. Tito kluci se teprve učí základům fotbalu, ale ne jen fotbalu, ale všeobecné pohybové aktivitě. Je radost koukat na jejich nadšení při trénincích nebo při příležitostných turnajích či přátelských utkáních. Určitě nám v Klimkovicích roste výborná fotbalová generace. To platí i o jejich o kousek starších spoluhráčích z kategorie starší přípravky (do 11 let). Tito kluci, pod vedením trenéra Luboše Eltnera již  pravidelně hrají svou soutěž a díky výsledkům v minulých letech, hrají vůbec tu nejvyšší ve své kategorii, co mohou hrát. V soutěži nazývané TOP U11 jsou jim soupeři věhlasné oddíly jako Baník, Vítkovice či Hlučín a kluci, i když většina jich je ještě o rok mladších, se s těmito soupeři perou velmi znamenitě. Dle metodiky UEFA, nejsou v této kategorii podstatné výsledky, ale radost ze hry, proto se výsledky nezveřejňují a hodnotí se jen vstřelené góly, kterých naši borci v 8 zápasech nastříleli 39. Krom těchto utkání se hráči zúčastnili rovněž celorepublikového turnaje Ondrášovka Cup a v jejich kvalifikační skupině, kterou hráli ve Valašském Meziříčí, jim chyběl jen malý krůček (2 vstřelené góly navíc) k postupu do velkého pražského finále. I přesto to byl velký úspěch. Všem klukům i holkám patří za celý rok 2016 velká pochvala a trenérům obrovské DĚKUJI za jejich nevděčnou a obětavou práci.

Starší žáci, kluci ve věku do 15 let, pod vedením trenérské dvojice René Bilík a Honza Švábík, již hrají své mistrovské zápasy na velké hřiště a branky klasických fotbalových rozměrů. Tato kategorie bývá nejvíce „nedostatková“ co se týče udržitelnosti a v mnoha klubech v okolí už byla zrušena pro nedostatek hráčů. Proto je obrovský úspěch, že se našim trenérům daří v této kategorii ne jen děti u fotbalu udržet, ale díky jejich kvalitní práci a přípravě atraktivních tréninků, přilákat nové zájemce o fotbal. Nezřídka tak během podzimu nastala situace, že při utkání nezbyly na všechny hráče ani dresy (18 ks). Toto jsou opravdu příjemné starosti. Kluci hrají pravidelnou soutěž Městský Přebor Ostrava s dalšími 7 soupeři (tady je nejvíce znát úbytek, v minulosti tuto soutěž hrávalo 14 týmů) a ze 6 odehraných utkání dva krát zvítězili a čtyři krát prohráli. V tabulce jim patří pátá příčka se ziskem 6 bodů a skóre 19:23. Všichni věříme, že toto postavení si během jarní části soutěže ještě vylepší.

Novou soutěž ochutnávají prvním rokem naši dorostenci (do 19 let), kterým se, pod vedením trenéra Jirky Chorvatoviče, podařilo postoupit do Krajské soutěže. Na nováčka v soutěži si vedou myslím velmi dobře. Vstup do soutěže měli impozantní a po prvních kolech se dokonce pohybovali na úplném čele tabulky soutěže. Poté přišlo pár nevydařených zápasů, ale i tak konečné podzimní 7. místo se ziskem 20 bodů za 6 výher a 2 remízy ze 14 zápasů a skóre 38:28, je velmi dobrý výsledek, který před soutěži neočekávali snad ani samotní hráči. Kluci, při zájezdech k utkáním, poznávají i vzdálenější kouty našeho kraje. K zápasům jezdí například až do Vrbna pod Pradědem nebo Rýmařova. Pokud kluci chtějí a táhnou jako tým za jeden provaz, jsou schopni v soutěži porazit kohokoliv. Problém nastane, když se začnou mezi sebou hádat, ale to už snad poznali a pochopili sami a v jarní části soutěže tak opět budou stoupat tabulkou vzhůru. Za podzimní část jim výsledkově patří velká pochvala. Nelehkou práci trenéra s těmito mládežníky ve věku 16 – 19 let si dokáže představit asi každý. Proto si také trenér zaslouží velký obdiv za svou trpělivost a poděkování za svou obětavou práci.

Nejstarší kategorií a tou, na kterou je upínána největší pozornost, jsou muži. Ti si sami na sebe, už před startem podzimní soutěže, upletli bič, když se nebáli vyhlásit, jako jasný cíl pro tuto sezonu, útok na postup do krajských soutěží. A pod vedením trenérské dvojice Václav Prašivka ml. a René Bilík, se jim tento cíl daří naplňovat beze zbytku. Stali se jasnými „půlmistry“ soutěže, když v odehraných 14 utkáních jen dva krát ztratili body za remízy na soupeřově hřištích, jinak byli na 100% úspěšní. Ziskem 38 bodů a skóre 44:11 si zajistili pohodové první místo v tabulce s náskokem 10 bodů na své pronásledovatele. V klidu se tak můžou připravovat na jarní část soutěže, kde budou ve zbývajících 12 utkáních tuto pozici obhajovat. Všichni věříme, že se jim to podaří a vrátí tak Klimkovický fotbal do soutěže kde „minimálně“ patří.

Závěrem bych jménem celého našeho oddílu TJ Klimkovice, z.s. poděkoval všem funkcionářům a trenérům za jejich celoroční neocenitelnou a obětavou práci pro náš oddíl. Samozřejmě i všem hráčům, od nejmladších po nejstarší, za jejich kvalitní sportovní výkony. V neposlední řadě také Městu Klimkovice a všem sponzorům a partnerům (jejich prezentaci najdete na našich webových stránkách) za jejich finanční nebo materiální podporu, bez které by to nešlo. A všem fanouškům a návštěvníkům našich zápasů za jejich přízeň v časech dobrých i zlých. Všem přeji zasloužený, fotbalový odpočinek v zimní přestávce. Který je ale jen krátký, protože fyzicky náročná zimní příprava našich družstev startuje již počátkem ledna a soutěže začínají prvními zápasy již koncem března. A také všem, jménem TJ Klimkovice, z.s., přeji veselé Vánoce a šťastný a úspěšný Nový rok 2017.

Za TJ Klimkovice, z.s. Lukáš Lyčka