Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klimkovice hlásí návrat zpět do kraje

6. 6. 2017

Moravskoslezský Deník, 6. června 2017, Autor: David Hekele

img_20170603_185820.jpg

Klub z jihozápadního okraje Ostravy vyhrál městský přebor a na podzim se po dvou letech opět objeví v I.B třídě.

Fotbalisté Klimkovic jsou zpátky v krajských soutěžích. Tým trenéra Václava Prašivky splnil roli předsezonního favorita ostravského městského přeboru, a byť na jaře několikrát klopýtl, dotáhl svou misi do zdárného konce.
Jistotu návratu po dvou letech do I.B třídy získali Ostravané ve středu, kdy vyhráli na hřišti rezervy Hlubiny 2:0. "Oslavy budou velké" řekl s šibalským úsměvem ještě před sobotním výkopem proti Koblovu útočník Jan Švábík.
Závěrečné utkání ročníku nakonec favorit také zvládl a gólem Jakuba Drábka vyhrál 1:0. "Věděli jsme, že to nebude snadné, a to se potvrdilo. Od začátku jsme byli na první příčce , soupeři nám šlapali na paty a udržet kluky na top výkonech nebylo jednoduché. Všichni mají nějaké zaměstnání nebo máme spoustu studentů, kteří maturovali nebo měli státnice, takže o to více jsme rádi, že to dobře dopadlo. Mužstvu jsem věřil," uvedl kouč Václav Prašivka.
Před rokem Klimkovice skončily páté, tentokrát si však postup ujít nenechaly. Vedle kvality Prašivka zmínil také partu, která se v šatně sešla. "Vzali jsme to do svých rukou od začátku a naštěstí jsme to dotáhli. I když nutno říct, že jaro už nevypadalo tak jednoznačně. Trochu jsme vypadli z formy, hlavně střelecké, protože ačkoli všechny zápasy byly v naší režii, nedokázali jsme proměňovat naše šance v góly," přiznal trenér.
"Jinak si ale myslím, že jsme si to zasloužili," dodal Prašivka. Z posunu o patro výš v Klimkovicích obavy nemají. Naopak. "Jsme rádi, že jsme splnili cíl a vracíme se do I.B třídy. Rozhodně se tím ale nechceme uspokojit, je to jen jeden krůček," naznačil Jan Švábík, že tým míří výš.
"V tomhle klubu je obrovský potenciál, větší než v některých týmech v krajském přeboru. Je tu výborné zázemí, město nás podporuje a já doufám, že budeme v brzké době znovu slavit postup," dodal odvážně bývalý forvard Vítkovic, Polanky či Pusté Polomi.
"Samozřejmě k určitému doplnění týmu dojde, máme něco rozjednané, ale už v zimě jsme si vyzkoušeli, že můžeme porážet soupeře z I.A třídy. Takoví nám totiž sedí," vysvětlil Václav Prašivka. "Myslím, že nebude problém, abychom hráli i v I.B třídě nahoře," doplnil.

Kouč Prašivka: Teď si chci odpočinout

U kormidla fotbalového týmu Klimkovic je dva roky a už slaví první větší úspěch. Trenér Václav Prašivka navázal na léta 2004 a 2005, kdy v klubu slavil postup jako hráč, a nyní si stejný úspěch vychutnává jako trenér.
"Podobné s dneškem je, že i tehdy tady byla výborná parta. Všichni si to ale užíváme a na některých klucích je vidět, že tyhle chvíle zažívají poprvé," odhalil.
Přiznává, že trenérská práce je i na nejnižší úrovni plná nervů. "A stojí to hodně času. Dvakrát týdně trénink, zápas, fotbalem žijete i doma, přemýšlíte nad ním, mluvíte s jednotlivci... A hráče nabudit také není někdy úplně jednoduché. Věřím, že i mě to posune," doufá Prašivka.
O budoucnosti své i týmu nepřemýšlí. "Já se teď hlavně těším na odpočinek, protože to bylo náročné období. Navíc všechno šlo na úkor rodiny. Syn také hraje, ale nebyl čas jeho zápasy sledovat," zakončil Václav Prašivka.