Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROFIL: MATĚJ KOVAL

13. 9. 2016

koval_m.jpgPost: záložník
Číslo dresu: 2
Rok narození: 1990
Fotbalový vzor: Zinedine Zidane
Kariéra: TJ Klimkovice (1999-2002), TJ Vítkovice-Svinov (2002-2004), TJ Klimkovice (2004-2013), TJ Sokol Olbramice (2014), TJ Klimkovice (2014-???)

Domácí „jarmareční“ zápas s Třebovicemi jste zvládli vítězně. Jak hodnotíš jeho průběh?
Trenér zvolil na začátek zápasu stejné rozestavení, jako jsme praktikovali na Slovanu, tedy se zahuštěným středem hřiště, a vyplatilo se to. V 19. minutě to už bylo 3:0 a zápas jsme vyhráli 5:1. Průběh zápasu byl celkem jednoznačný, ale i přesto si myslím, že pořád máme na čem pracovat. Stále se objevují fáze zápasu, kdy je to takové „mrtvé“ a silnější soupeři by toho mohli využít. Také musíme ještě zapracovat na zakončení. Kdyby padlo o pár gólů víc, myslím, že by se nezlobil, šance na to byly. Ale to všechno snad přijde časem. Hlavní je, že máme 3 body a doma je nikomu nedáme zadarmo! Přišlo docela hodně fanoušků a bylo to znát. Je fajn vidět, že se fanoušci opět vracejí, je to známka toho, že jsme na dobré cestě a máme skvělý tým. Věřím, že naše výkony půjdou ještě nahoru. Máme opravdu velký potenciál, proto doufám, že fanoušci budou chodit i nadále!

A jak hodnotíš celkový vstup do sezóny po 4 odehraných utkáních?
Vzhledem k tomu, jaká smůla nás hned ze začátku postihla, tím myslím zranění Šváby (Honzy Švábíka, pozn. redakt.) a dalších, jsme na tom teď docela dobře. Snad budeme navazovat na vítězství zápas od zápasu až do konce sezóny. Určitě nevěřím, že vyhrajeme všechny zápasy, ale máme dost kvalitní tým na to, abychom už konečně postoupili a posunuli Klimkovický fotbal do vyšších soutěží.

V dalším kole vás čeká Rapid Muglinov, který je nebezpečný hlavně na svém hrbolatém hřišti. Co od tohoto zápasu očekáváš?
Od tohoto zápasu samozřejmě očekávám, že si domů povezeme 3 body. Ale soupeř je to opravdu nepříjemný. S podobnými hrbolatými terény, jako je v Muglinově, máme docela problém, protože se na něm nedá moc hrát kombinační fotbal, který praktikujeme. A „bušit do plných“ na tomto povrchu je taky složité, potom to hrozí brejkama soupeře. Ale náš trenér nějakou taktiku určitě vymyslí a 3 vytoužené body si odvezeme, i když to nebude jednoduché.

Věříte si na plný bodový zisk i v tomto utkání?
Věřit si musíme vždy, to je základ úspěchu. Takže nepochybuji o našem vítezství. Zároveň věřím, že si diváci najdou cestu i na naše venkovní zápasy a přijedou nás povzbudit i do Muglinova. 

Do sezony jste vstupovali s novinkou využitelnosti opakovaných střídání. Jaký je tvůj pohled na tuto možnost v mužském fotbale?
Tahle věc je na delší debatu, ale v kostce bych to shrnul asi tak, že do mužských a ženských soutěží zavedli pravidlo, které by bylo skvělé v mládežnických týmech, kdy trenér může vyzkoušet jak se daný hráč chová na různých postech. Ale v naší soutěži se to využívá, dle mého nekalým způsobem, jelikož určití hráči prostě fyzickou kondici nemají na takové úrovni, aby vydrželi v zátěži celý zápas. Tím přichází v niveč dřina ostatních týmů, které poctivě makají. Pak se na vás  ¾ zápasu střídají tři borci a vy nemáte moc velkou šanci, že by jste byl schopen uběhat tři lidi. Byl bych mnohem raději, kdyby se toto nesmyslné pravidlo zrušilo. A to, že to ostatní týmy využívají, jen vypovídá o jejich fyzickém deficitu. Takže mám k tomuto pravidlu velmi negativní postoj a nelíbí se mi.

Když zrovna netrávíš čas na fotbale, jaké jsou tvé zájmy?
Rád jezdím na kole, chodím na procházky s přítelkyní a našim psem, také rád vařím a ze všeho nejraději asi spím a hraju hry na Playstationu :-) Hodně mě baví kytara, ale nezpívám!!! A tak mě napadlo uzavřít s trenéry takovou „malou“ sázku. Když postoupíme, tak po posledním domácím zápase, já s Kubou Gazdou zahrajeme na kytaru nějaký song, třeba od Kabátů, a trenéři (V.Prašivka a R.Bilík) ho zazpívají. Co vy na to trenéři, jdete do toho??? :-)